Hari Ketiga Puasa : Masih Belum Kedengaran Bunyi Mercun, Alhamdulillah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua. Hari ini, umat Islam diMalaysia telah menjalani ibadah puasa selama 3 hari. Seperti yang kita tahu jugak, apabila tiba bulan Ramadhan, kanak-kanak mahupun dewasa akan menyambutnya dengan mengikut budaya orang Cina dengan membakar mercun.

Jangan main mercun 2 - Hari Ketiga Puasa : Masih Belum Kedengaran Bunyi Mercun, Alhamdulillah

jangan main mercun. sumber: google

Membakar mercun bukanlah budaya Islam. Bahkan bermain mercun adalah diharamkan dalam Islam. rujuk siniBerbalik kepada tajuk artikel, walaupun sudah masuk hari ketiga umat Islam di Malaysia berpuasa, di kampung aku masih belum kedengaran bunyi mercun. Tidak kiralah bunyi mercun apa sekalipun. Jika dulu, baru hari pertama puasa sudah ada balingan-balingan mercuna dikawasan tempat tinggal aku ni.

Sangat bersyukur dengan apa yang berlaku ini. Berasa sedikit aman, tambah-tambah ketika waktu menunaikan Solat Terawih. Kadang-kadang Tok Imam pun terkejut bila ada budak-budak yang membaling mercun dikawasan berhampiran dengan surau. Huhu.

FirecrackerInjury - Hari Ketiga Puasa : Masih Belum Kedengaran Bunyi Mercun, Alhamdulillah

akibat main mercun. sumber: google

Kesimpulannya, aku berharap sangat-sangat kalau bolehlah, sampai hari raya nanti tiada dengar bunyi mercun ini. Hehe.  Selamat Berpuasa kepada yang berpuasa. Sekian.

Nuffnang Ads